Promienniki podczerwieni – urządzenia, które zapewnią komfort cieplny w domu, w pracy, na hali i na tarasie. Nowoczesne i uniwersalne grzejniki na podczerwień

Wraz z postępem czasu zmieniają się nasze potrzeby. To naturalne zjawisko i zupełnie normalne jest to, że szukamy dla siebie jak najbardziej korzystnych rozwiązań na miarę naszych możliwości. Klimat w Polsce wymaga ogrzewania pomieszczeń zarówno w budynkach mieszkalnych, biurach, jak i na wielkich halach. Do tej pory najbardziej powszechnym rozwiązaniem było ogrzewanie konwekcyjne. Obecnie coraz bardziej popularne staje się ciepło wytwarzane za pomocą promienników podczerwieni.

Promienniki podczerwieni przeznaczone są do ogrzewania pomieszczeń i obiektów o dowolnym przeznaczeniu, w celu zapewnienia komfortu cieplnego w pomieszczeniach mieszkalnych i produkcyjnych. Główną zaletą promienników jest możliwość szybkiego ogrzania pomieszczenia bez „nawarstwiania” mas powietrza (ze względu na brak konwekcji). Ogrzewanie promiennikowe jest również nieszkodliwe dla zdrowia ludzkiego, ponieważ żadne ze znanych negatywnych oddziaływań na zdrowie ludzkie (np. promieniowanie podczerwone) nie jest wykorzystywane w promiennikach jako jego źródło.

Co to jest promieniowanie podczerwone? Jak działają promienniki podczerwieni?

Promieniowanie podczerwone (IR) to promieniowanie elektromagnetyczne o dłuższych falach niż światło widzialne, rozciągające się od nominalnej czerwonej krawędzi widma widzialnego przy 700 nanometrach (nm) do 1 milimetra (mm). Jest ono emitowane przez wszystkie obiekty o temperaturze powyżej zera bezwzględnego.

Promiennik podczerwieni to rodzaj urządzenia elektrycznego, które służy do ogrzewania powietrza w pomieszczeniu lub na zewnątrz za pomocą promieniowania podczerwonego. Elektryczne promienniki są powszechnie stosowane tam, gdzie ogrzewanie konwekcyjne jest niepożądane lub niemożliwe, np. w pomieszczeniach czystych lub w projektach renowacji zabytków.

Zalety promienników podczerwieni. Promienniki ciepła jako urządzenie grzewcze zdolne do ogrzania dużej powierzchni

Promienniki podczerwieni to bezpieczny i ekonomiczny sposób ogrzewania domu. Zapewniają one ciepło i komfort bez nieprzyjemnych skutków ubocznych, jakie towarzyszą tradycyjnym systemom grzewczym: bez hałasu, bez kurzu i bez nieprzyjemnych zapachów. Zasada działania promienników podczerwieni jest bardzo prosta: panele grzewcze emitują promieniowanie podczerwone, które jest absorbowane bezpośrednio przez przedmioty znajdujące się w pomieszczeniu.

Wykorzystanie ciepła na podczerwień stanowi nowoczesną alternatywę dla tradycyjnych systemów grzewczych. Jego najważniejszą zaletą jest energooszczędność. Promienniki podczerwieni przekształcają 95% zużywanej energii w energię cieplną – innymi słowy, nie wytwarzają prawie żadnego ciepła odpadowego. Konwencjonalne systemy grzewcze przetwarzają tylko około 70% energii wejściowej na energię cieplną, dlatego są one znacznie mniej wydajne niż promienniki podczerwieni.

Promienniki podczerwieni – zastosowanie. Gdzie wykorzystuje się promienniki ciepła na podczerwień?

Promienniki podczerwieni są często wykorzystywane w różnych zastosowaniach przemysłowych. W przypadku ogrzewania procesów przemysłowych, promiennik umożliwia bezpośrednie i efektywne ogrzewanie cieczy, gazów lub ciał stałych. Dzięki temu można uniknąć dodatkowych kosztów związanych z zastosowaniem zbiorników, rur lub innych elementów konstrukcyjnych przeznaczonych do ogrzewania pośredniego.

Promienniki ciepła stosuje się również do suszenia powłok malarskich i lakierniczych w przemyśle. Wykorzystanie tej technologii pozwala na efektywną obróbkę termiczną podłoży (np. drewna) i powłok (np. lakierów) malowanych metodą natrysku elektrostatycznego – eliminując konieczność stosowania palników gazowych lub pieców z gorącym powietrzem, które mogą znacznie zwiększyć koszty produkcji i negatywnie wpłynąć na jakość obróbki.

Promienniki podczerwieni są również stosowane w przemyśle spożywczym jako sposób realizacji procesów o kontrolowanej temperaturze, wymagających liniowego suszenia, pieczenia, pieczenia, grillowania, smażenia produktów takich jak: orzechy, płatki śniadaniowe, przekąski, mięso czy ryby. Promienniki ciepła są również wykorzystywane w przemyśle chemicznym (jako źródło energii cieplnej do odparowywania cieczy) oraz w rolnictwie (np. przy suszeniu produktów rolnych).

Artykuł powstał przy współpracy z http://irsystem.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here