Rodzaje nawozów azotowych i ich zastosowanie

Szereg produktów, jakimi są nawozy azotowe, opierają się o skład łatwo przyswajalnych związków azotowych oraz należą do najpopularniejszych środków wykorzystywanych w rolnictwie do wspomagania plonowania upraw.

Zalety stosowania nawozów azotowych – kiedy i w jaki sposób?

Dla rozwoju całej flory największe znaczenie ma azot. Pobierany jest on z gleby, ponadto w ogromnych ilościach w celu prawidłowego usposobienia roślin, zarówno tych ozdobnych, jak i ogrodowych. Nawożenie azotem przekłada się bezpośrednio na ich wzrost i bujność, a także znaczne powiększenie plonu nasion.

Tego typu produkty powinny być jednak stosowane z wielką ostrożnością, w innym przypadku, niektóre z roślin mogą ulec uszkodzeniu lub zostać uznane za niebezpieczne dla zdrowia, tym samym zmniejszając swoją jakość handlową i technologiczną – nierozsądne użycie nawozu wiąże się z tym, że rośliny jadalne tracą zazwyczaj swoją słodkość oraz ilości tłuszczu, co więcej, będą również utrudnieniem dla zbiorów.

Rodzaje nawozów azotowych – do jakich celów są wykorzystywane?

Wybierając poszczególny produkt, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na formę oraz stężenie zawartego w nim azotu.

Nawóz saletrzany – swoim działaniem jest bardzo podobny do saletry amonowej, co oznacza, że można go stosować przedsiewnie lub pogłównie, dodatkowo jest idealnym produktem dla wszystkich roślin uprawnych.

Nawóz amonowy – zbudowany na bazie siarczanu amonu, który ma właściwości zakwaszające i uwalnia się przy odpowiedniej wilgotności gleby. Świetnie pobudza rozwój korzeni, ale nie stymuluje ich krzewienia. Stosowany jest również jako środek do dokarmiania dolistnego.

Nawóz saletrzano-amonowy – najpopularniejszy rodzaj nawozu ze względu na łatwe oraz skuteczne zastosowanie. Szybko rozpuszcza, się w wodzie, co przyczynia się do szybkiego rozkładu produktu w glebie. Wykorzystywany jest przy wzmacnianiu podłoża przed siewem lub sadzeniem oraz przy uprawie zbóż, warzyw i owoców.

Mocznik nawozowy – zawiera wysoką zawartość azotu w postaci amidowej, co sprawia, że jest to świetny preparat do nawożenia warzyw, trawników, drzew i krzewów owocowych, a także roślin ozdobnych. Wpływ na jego rozpuszczalność w wodzie ma między innymi klimat, gdzie im cieplejszy, tym szybciej ulega rozkładowi.
Zalety tego rodzaju nawozów

Tylko płynna forma nawozu powoduje, że potrafi on natychmiastowo wchłonąć do gleby, a zawarty w nim umożliwia bardzo szybkie pobieranie niezbędnego pierwiastka przez rośliny. Kolejna z charakterystycznych cech to wysoka odporność na powierzchniowe lub głębsze wymywanie produktu przez wodę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here