Szereg produktów, jakimi są nawozy azotowe, opierają się o skład łatwo przyswajalnych związków azotowych oraz należą do najpopularniejszych środków wykorzystywanych w rolnictwie do wspomagania plonowania upraw.
Zalety stosowania nawozów azotowych – kiedy i w jaki sposób?
Dla rozwoju całej flory największe znaczenie ma azot. Pobierany jest on z gleby, ponadto w ogromnych ilościach w celu prawidłowego usposobienia roślin, zarówno tych ozdobnych, jak i ogrodowych. Nawożenie azotem przekłada się bezpośrednio na ich wzrost i bujność, a także znaczne powiększenie plonu nasion.
Tego typu produkty powinny być jednak stosowane z wielką ostrożnością, w innym przypadku, niektóre z roślin mogą ulec uszkodzeniu lub zostać uznane za niebezpieczne dla zdrowia, tym samym zmniejszając swoją jakość handlową i technologiczną – nierozsądne użycie nawozu wiąże się z tym, że rośliny jadalne tracą zazwyczaj swoją słodkość oraz ilości tłuszczu, co więcej, będą również utrudnieniem dla zbiorów.
Rodzaje nawozów azotowych – do jakich celów są wykorzystywane?
Wybierając poszczególny produkt, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na formę oraz stężenie zawartego w nim azotu.
Nawóz saletrzany – swoim działaniem jest bardzo podobny do saletry amonowej, co oznacza, że można go stosować przedsiewnie lub pogłównie, dodatkowo jest idealnym produktem dla wszystkich roślin uprawnych.
Nawóz amonowy – zbudowany na bazie siarczanu amonu, który ma właściwości zakwaszające i uwalnia się przy odpowiedniej wilgotności gleby. Świetnie pobudza rozwój korzeni, ale nie stymuluje ich krzewienia. Stosowany jest również jako środek do dokarmiania dolistnego.
Nawóz saletrzano-amonowy – najpopularniejszy rodzaj nawozu ze względu na łatwe oraz skuteczne zastosowanie. Szybko rozpuszcza, się w wodzie, co przyczynia się do szybkiego rozkładu produktu w glebie. Wykorzystywany jest przy wzmacnianiu podłoża przed siewem lub sadzeniem oraz przy uprawie zbóż, warzyw i owoców.
Mocznik nawozowy – zawiera wysoką zawartość azotu w postaci amidowej, co sprawia, że jest to świetny preparat do nawożenia warzyw, trawników, drzew i krzewów owocowych, a także roślin ozdobnych. Wpływ na jego rozpuszczalność w wodzie ma między innymi klimat, gdzie im cieplejszy, tym szybciej ulega rozkładowi.
Zalety tego rodzaju nawozów
Tylko płynna forma nawozu powoduje, że potrafi on natychmiastowo wchłonąć do gleby, a zawarty w nim umożliwia bardzo szybkie pobieranie niezbędnego pierwiastka przez rośliny. Kolejna z charakterystycznych cech to wysoka odporność na powierzchniowe lub głębsze wymywanie produktu przez wodę.