Grzybica ogólnoustrojowa – co warto o niej wiedzieć?

Grzybica to powszechnie znana choroba, która kojarzy się głównie ze schorzeniami stóp, paznokci, rzadziej jamy ustnej lub narządów płciowych. Za jej najuciążliwszą, a jednocześnie najniebezpieczniejszą postać uznaje się ogólne zagrzybienie organizmu. Nieleczona grzybica ogólnoustrojowa może prowadzić do groźnej dla zdrowia posocznicy, nazywanej popularnie sepsą, a w konsekwencji do śmierci.

  1. Dlaczego rozwija się grzybica ogólnoustrojowa?
  2. Jakie są objawy zagrzybienia organizmu?
  3. Sposoby na zagrzybienie organizmu. Jak zatrzymać rozwijającą się drożdżycę?

Za rozwój grzybicy ogólnoustrojowej odpowiada candida albicans, czyli grzyb będący naturalną częścią flory jelitowej jelita grubego. Nadmierny rozrost tego grzyba powoduje upośledzenie działania narządów i tkanek wewnętrznych, co z kolei wpływa na pojawianie się nieswoistych objawów chorobowych.

Dlaczego rozwija się grzybica ogólnoustrojowa?

W zdrowym organizmie grzyb candida albicans pełni wiele pozytywnych funkcji, m.in. bierze udział w przemianie końcowej niestrawionych resztek pokarmowych, a także stymuluje układ odpornościowy do ciągłego działania, co zwiększa gotowość organizmu do walki z patogenami. Przerostowi grzyba sprzyjają zaburzenia mikroflory jelitowej w jelicie grubym. Namnażające się drożdżaki wydzielają mykotoksyny, które negatywnie wpływają na pracę narządów wewnętrznych.

W rozwoju grzybicy ogólnoustrojowej kluczowe znaczenie ma więc zachowanie odpowiedniej mikroflory jelitowej. Do jej zaburzenia zachodzi na skutek złej diety, bogatej w cukry i ubogiej w błonnik pokarmowy oraz witaminy z grupy B. Kolejnymi czynnikami są przewlekły stres, antybiotykoterapia, podczas której pacjent nie przyjmuje leków osłonowych, a także antykoncepcja hormonalna, zastępcza antykoncepcja hormonalna, sterydy, zatrucia, stosowanie używek, dializy, zabiegi operacyjne oraz intensywne zabiegi diagnostyczne.

Jakie są objawy zagrzybienia organizmu?

Zdiagnozowanie tej choroby nie jest łatwe, ponieważ objawy grzybicy ogólnoustrojowej mają charakter nieswoisty, a więc nie są typowe dla tej jednostki chorobowej. Można je łatwo pomylić z objawami innych schorzeń, przez co zaordynowane leczenie okazuje się być nie tylko nieskuteczne, ale niekiedy również prowadzące do pogorszenia stanu pacjenta. Grzybica organizmu daje więc objawy ze strony układu pokarmowego. Pojawiają się biegunki, nudności, gazy, wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, a także nieprzyjemny zapach z ust.

Na tym etapie wystarczy odbudować florę jelitową organizmu, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się grzyba w organizmie. Jeśli do tego nie dojdzie, drożdżak przedostaje się do krwi, a wraz z nią do wszystkich komórek ciała. Zagnieżdża się tam, gdzie ma najlepsze warunki do bytowania, a więc w zatokach, na migdałkach, a w przypadku kobiet również w pochwie. Ze względu na rozwój choroby, do kolejnych objawów grzybicy ogólnoustrojowej zalicza się łuszczycę, bolesne miesiączki, spadek libido, bóle reumatyczne, a także paradontozę i próchnicę.

Sposoby na zagrzybienie organizmu. Jak zatrzymać rozwijającą się drożdżycę?

Grzybicę ogólnoustrojową można skutecznie wyleczyć, jednak leczenie jest długie i uciążliwe. Przewlekły stan zapalny organizmu wymaga bowiem zastosowania holistycznego leczenia, opartego zarówno na farmakologii, jak i wyprowadzeniu trwałych zmian w diecie.

Leczenie grzybicy ogólnoustrojowej rozpoczyna się od modyfikacji diety, która musi zawierać więcej błonnika i witamin, a mniej cukrów, nie tylko tych pochodzących ze słodyczy, ale również zawartych w tłustych i wysoko przetworzonych potrawach, białej mące czy niektórych produktach mlecznych. Zalecane są więc warzywa i kwaśne owoce, np. cytryny lub grapefruity, płatki owsiane, pieczywo orkiszowe i żytnie, a także różnego rodzaju kasze. Odgrzybianie organizmu często oznacza również leczenie hormonalne i przyjmowanie leków przeciwgrzybiczych. Można je uzupełnić przyjmowaniem probiotyków oraz ziół przeciwgrzybiczych, dostępnych w ofercie internetowego sklepu z ziołami na stronie https://www.izielnik.pl/naturalne-suplementy-na-odgrzybianie-organizmu.

Znacznie lepszym rozwiązaniem od leczenia jest podejmowanie działań profilaktycznych. Te sprowadzają się do zdrowego stylu życia, a więc do utrzymywania prawidłowej diety oraz podejmowania aktywności fizycznej. Zarówno dieta jak i ćwiczenia pozwalają utrzymać homeostazę organizmu, a także stymulują układ odpornościowy do walki z patogenem. Utrzymywanie właściwej, ubogiej w cukry diety, jest najlepszym sposobem na „trzymanie w ryzach” bytujących w jelicie grubym grzybów. Brak pożywki oznacza też brak możliwości nadmiernego namnażania się, co jest główną przyczyną problemów z drożdżycą.

W ramach działań profilaktycznych warto też ograniczyć przyjmowanie produktów, które sprzyjają rozwojowi grzybów. Należą do nich głównie słodycze, wysoko przetworzone dania, a także sery pleśniowe. Nie trzeba z nich rezygnować całkowicie, ale wskazane jest ich ograniczenie do minimum lub spożywanie z produktami, które zrównoważą ich wpływ na organizm.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here